Att skapa och att vara kreativ var mycket länge enbart ihopkopplat med att skapa något som går att ta på och uppleva. Allt från att kunna bygga snygga detaljer i smide till att kunna sy lapptäcke eller måla en tavla.

Men när datorerna började bli allt mer vanliga på arbetsplatserna skapade en ny kreativ ådra. Nu kunde man vara duktig på att programmera, digitalisera eller illustrera genom datorn. Nästa steg som togs i denna riktning var när internet byggdes ut i den omfattningen att bredband blev en självklar del i vardagen. Nätet blev en arena att visa upp sina digitala kreativa alster på vilket gjorde att man mycket lätt kunde träffa andra med samma intressen. Något som tidigare varit mycket svårt om det varit hundratals mil mellan de som hade samma intresse.

Dagens kreativitet på nätet går att se i en mängd olika former. En av de vanligaste är bloggar som uppdateras dagligen. Många försöker göra just sin blogg så känd och stor som möjligt men få lyckas. Det krävs alltså inte bara att man kan skriva – man måste kunna göra det på ett fängslande och tilltalande sätt också. Andra får utlopp för sin kreativitet i något av de onlinespel som spelas med och mot spelare över hela världen. I många av dessa skapar man själv en rollfigur och hur den byggs upp speglar mycket av spelarens egen fantasi och vilja att forma något.

En annan form av formgivning är skapandet av hemsidor. De som surfar ser enbart fasaden men alla de som någon gång arbetat med programmering vet att bakom skalet finns en mängd timmars arbeten och massor av koder för att allt ska se ut precis som man tänkt sig. Idag är kreativitet alltså lika vanlig i den digitala som den fysiska världen. Det är lika lätt att tjäna pengar oavsett var man lägger sin tid. Frågan är bara var intresset ligger.