Det har blivit ett krav i Sverige att alltid vara uppkopplad. Man känner sig utanför och ensam om man inte kan nås var man än är. Detta har lett till att man sedan flera år tillbaka kan surfa på telefonen lika gärna som datorn.

online

Se upp med datamängden

När du surfar på telefonen laddar du ned material. Telefonen laddar ned webbsidorna för att kunna visa dem för dig. Inom varje telefonabonnemang finns det en maxgräns man får ladda ner varje månad, efter det stryps nedladdningshastigheten så pass mycket att man lika gärna kan lägga undan telefonen och hitta en dator istället. Surfar du mycket med telefonen ska du ha ett abonnemang som erbjuder så mycket surf som möjligt för pengarna.

Är du hemma och leker med telefonen eller hos kompisar, håll dig på det trådlösa nätverket istället och välj att bara surfa med telefonens internet när du utom räckhåll från en annan källa.

Spela spel

Vill du spela spel på telefonen? Det är hur enkelt som helst. Telefoner är numera små datorer och har förvånansvärt mycket kraft. Androidtelefoner hittar sina appar och spel i Googlebutiken medan iPhoneanvändaren vänder sig till iTunes för sina.

Många sajter och företag erbjuder även sina egna appar direkt på hemsidan. En av dessa är mobilpoker som du hittar direkt på sajten. Även om man kan spela poker på deras sajt är det händigare med en app. Då är man inte beroende av att sajten är mobiloptimerad och drabbas inte heller om sajten får problem som måste åtgärdas.

Information

Det bästa är att ha så mycket information i fickan. När kompisgänget börja argumentera om vad Buddha egentligen hette behöver man bara ta fram telefonen och googla. Eller när man vill läsa vad som händer i världen men ingen butik i närheten säljer tidningar, då är det bara att plocka upp telefonen och läsa gratis på nätet.

Självklart ska man fortfarande vara källkritisk och se till att förvärva ny kunskap från tillförlitliga platser. Men det man kan säga är att världen har öppnat sig och varje dag blir den allt mer globaliserad, tack vare att det är så enkelt att hitta information om saker som händer på andra sidan jorden.