Det finns ett uttryck som är att ”svaret är inte mer än en Googlesökning bort”. Med det menas att man kan hitta svar på alla möjliga frågor på internet. Genom att söka med rätt fras på Google så har man inom någon sekund en mängd sidor presenterade med information om det man söker. Enkelt och snabbt. Men är det verkligen bra fakta man hittar?

Bara för att det står fakta på en sida på internet så finns det ju ingenting som säger att det måste vara sant. Säker kan man aldrig vara men för att öka chanserna till att få ett tillförlitligt resultat på sitt faktasök så bör man hålla sig till några punkter.

För det första är det alltid bäst att utgå från fakta på stora, välkända och etablerade sidor. De har helt enkelt mest att förlora om de skriver fel. Om en privatperson på en blogg skriver att Carl Bildt är 57 år så är det inget som ändras, dementeras eller kommenteras om det skulle visa sig vara felaktigt. En dagstidning däremot får veta inom några sekunder att de gjort fel. Beroende på storleken av felet kan trovärdigheten minska vilket självklart inte är gynnsamt för sidor som vill vara trovärdiga.

Att söka information via tidningssidor är därför ett sätt man kan gå för att öka chansen att få tillförlitlig fakta. Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter är några av de större nyhetssajterna. Men även mellan de olika tidningarna finns det skillnader. Ju längre och större reportage de gör desto större chans är det att de verkligen sökt fakta på egen hand. Det är alltså större risk att det är fel i en artikel där stora delar är citerat från en tidigare artikel än där journalisten gått till grundkällan.

En annan källa som kan användas är Wikipedia. Åsikterna om denna informationskanal är delade. En del menar att det är en mycket bra och tillförlitlig faktabank medan andra är kritiska eftersom vem som helst får ladda upp information på sidan. Men trots allt finns det människor som dagligen jobbar med faktagranskning på sidan och dessutom är det många privatpersoner som ändrar om de ser något felaktigt.

I slutändan bör man i alla fall dubbelkolla den information man hittar. Finns den på flera sidor är chansen större att den är sann. Är dessutom dessa sidor kända och stora webportaler är chansen ännu större. Men säker – det kan man aldrig vara.