blondinbella

Foto från blondinbella.se

En blogg, eller om du vill kalla det webbdagbok, är en webbplats där det publiceras inlägg eller dagboksanteckningar periodiskt, med de nyaste inläggen överst. Idag har bloggandet blivit otroligt stort och många, näst intill alla bloggar. De som har de största bloggarna idag lever på sitt bloggande och de tjänar en hel del pengar. Enligt Indexeringstjänsten Technorati var det 2007 120 000 personer som bloggade i världen. År 2009 beräknades denna siffra till 190 000 personer vilket visar hur stort bloggandet faktiskt är. Alla kan blogga, om allt och det finns inga rätt eller fel.

Hur ska en Blogg se ut?

En blogg kan se ut på lite olika sätt, antingen kan det vara flera personer som bloggar på en och samma blogg, eller bara en person. Bloggen kan handla om ett specifikt ämne, eller många olika ämnen som diskuteras och kommenteras. Utseendet på Bloggarna kan variera med allt från punktlistor med länkar till långa artikelreferat och kommentarer. Det som brukar vara gemensamt på alla bloggar är att de har datum på alla inlägg som publiceras, med det senaste datumet överst på sidan.

Kort historia om Bloggar

Justin Hall var den första personen som skrev en personlig blogg, ”Links from Underground”, år 1994. De ledande bloggtjänsterna startades sedan upp av Evan Williams i slutet av 1990-talet. Den äldsta, fortfarande aktiva bloggen idag är av Sven Tycker som startades 1997. I januari 2011 publicerade han sedan sitt 5000 dagliga inlägg, inte illa! Så bloggandet har egentligen inte funnits så himla länge, fast det idag blivit så stort och används av så många.

Vill man idag skapa en blogg, som man vill att många ska läsa och uppmärksamma krävs det en hel del. Konkurrensen är otroligt hög och idag finns det människor som bloggar om näst intill allt från ”Ekologiska produkter” till ”Hur bra rökning kan vara”. Det största ämnet, som jag tror de flesta skriver om, är mode, skönhet och shopping. En känd person i den kategorin är ”Blondinbella”. Hon startade hennes blogg vid ringa 14 års ålder 2005 och var år 2010 Sveriges tredje största privatblogg med hela 400 000 unika besökare per vecka.