Olika fiskar har olika behov liksom olika akvarieväxter har varierade behov och hjälper till med den biologiska balansen i vattnet. Din skötsel av akvariet ger följder i akvariets fortlevnad. Idag finns det massa bra information på nätet och även så för den som har fiskar och akvarium som intresse. 

akvarium

För nybörjaren som tänker starta upp ett akvarium så gäller det att göra iordning akvariet 5-6 dagar innan fisken tillsätts. Sätt i akvariegruset med lite lutning, så ytan blir lite högre bak och fyll upp med vatten direkt från kranen till ca ⅓. Plantera dina växter och installera pumpen på en kortsida för bra cirkulation och sätt i doppvärmaren. Doppvärmare behövs då de flesta fiskarna behöver vatten på 25 grader för att trivas bäst. Fyll på med vatten så att pumpens övre del hamnar under vattenytan, använd gärna en tallrik i botten för att hindra gruset från att flytta på sig då du häller i vattnet. Tillsätt vattenberedningsmedel för att vattnet ska bli “fisk vänligt”, då vanligt kranvatten innehåller klor som är skadligt för fiskarnas slemhinnor.

När sedan fisken ska tillsättas sätter du först i påsen i akvariet utan att öppna den, detta eftersom både påsens och akvariets vatten ska få samma temperatur. När temperaturerna utjämnats kan du öppna påsen och tillsätta en dl vatten från akvariet i påsen ungefär var 10 minut ca 2-3 ggr och släpp sedan ut fiskarna i ditt akvarium.

Du utfodrar dina fiskar 2-3 ggr dagligen och ger bara så pass mycket mat att det försvinner inom en minut. Ger du mer faller det ner på bottnen och ger akvariet sämre vattenkvalité och fiskarna kan tillslut dö. De flesta fisksorter äter torrfoder och det finns lite olika varianter beroende på vilken fisk du har i akvariet. Andra typer av foder är granulat, tabletter och frystorkat, men det finns även andra foder som tillexempel räkfoder.

För att sköta om ditt akvarium behöver du dessutom byta vatten varje vecka. Du byter ca ⅓ av vattnet och tillsätter samtidigt vattenberedningsmedel, så vattnet blir fiskvänligt. Vattnet ska vara ungefär samma temperatur som i akvariet. Rengör filtret med jämna mellanrum, många pumpfilter klarar sig 3 veckor – 3 månader men bör aldrig rengöras i samband med vattenbyte, då du rubbar den biokultur som finns i akvariet. Akvariets fönster bör också rengöras mellan varven, då alger kan växa på glaset. Detta gör du enklast med en magnetsik rengöringskloss som du för fram och tillbaka över glaset för att få loss algerna.

För att undvika att alger får fäste i akvariet är rätt matningen nummer ett och sedan kommer belysningen. Ett akvarium behöver bara ha belysning 8-12 timmar, längre tid än så göder algerna och främjar alltså tillväxten. Ett tidur där du ställer vilka tider det ska vara tänt kan därför vara att rekommendera